Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!  (Αναγνώστηκε 42351 φορές)

Αποσυνδεδεμένος avraam

 • Αρμόδιος για τεχνικά θέματα
 • Μωράκια Administrator
 • Πολύγραφος Δημιουργός
 • *****
 • Υπάρχει ανωνυμία στο Ιντερνετ?
  • Thirsty
  • Θέλω να Μάθω
Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« στις: 22 Αυγ 2006, 13:54 »
Τα παρακάτω ειναι μια προσπάθεια απόδοσης στα ελληνικά του βασικού νοήματος στα ελληνικά του βιβλίου:

My Child Won't EAT!
How to Prevent & Solve the Problem
Carlos Gonzalez, M.D.

Με έντονα και υπογραμμισμένα εμφανίζονται κάποιοι τίτλοι του βιβλίου. Προσπαθώ να αποδώσω το νόημα όσων διαβάζω και γράφω και επικεφαλίδες που αφορούν σε πιο ειδικά θέματα. Θα προσπαθήσω να τελειώσω και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα κεφάλαια.

Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
Πώς να αποφύγετε και να λύσετε το πρόβλημα.
Carlos Gonzalez M.D. (1999, 2004, 2005)

Υπάρχουν παιδιά που τρώνε;
Το πρόβλημα είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που τρώει το παιδί και σε αυτά που περιμένει η οικογένειά του να φάει.
Ο στόχος του βιβλίου είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να χαμηλώσει τις προσδοκίες του και να τις ευθυγραμμίσει περισσότερο με την πραγματικότητα.

Δεν είστε μόνοι.
Οι μητέρες κάνουν δυο λάθη. Πρώτον, νομίζουν ότι μόνο το δικό τους παιδί δεν τρώει ή τρώει λιγότερο από όλα τα άλλα και δεύτερον θεωρούν ότι οι άλλες μητέρες με το ίδιο πρόβλημα είναι υπερβολικές ή ‘παράλογες’. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά τρώνε πραγματικά λίγο (γιατί χρειάζονται πολύ λίγο φαγητό) και οι μητέρες ανησυχούν πραγματικά.

Γιατί μας ενοχλεί τόσο πολύ;
Η μητέρα έχει την τάση να πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι δικό της λάθος. Δεν έχει ετοιμάσει το κατάλληλο φαγητό, δεν ξέρει να ταΐσει το παιδί ή δεν το έχει μάθει να τρώει. Από την άλλη μεριά οι μητέρες έχουν την τάση να το παίρνουν προσωπικά.
Πολλές φορές λένε: ‘Δεν τρώει ότι και αν του δώσω’ ή ‘δεν τρώει για χάρη μου’ αντί να πουν απλά ‘Δεν τρώει’. Μερικές φορές το πρόβλημα γίνεται εχθρική πράξη του παιδιού: ‘Αρνείται να φάει ότι και αν του δώσω εγώ’
Τελικά αντί να έχουμε την απλή ερώτηση: ‘Πεινάς ή όχι;’ Στην ουσία έχουμε την ερώτηση: ‘Με αγαπάς ή όχι;’ Και ακόμη χειρότερα κάποιες φορές: ‘Η μαμά δεν θα σ'αγαπάει αν δεν φας το φαγητό σου’.

Γιατί τα ενοχλεί πολύ περισσότερο.
Οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι μητέρες ταλαιπωρούνται παρά πολύ. Όμως για μια μητέρα υπάρχει πάντα μια διέξοδος.  Όσο και αν στεναχωρηθεί, ταλαιπωρηθεί, πικραθεί, αγχωθεί, πιεστεί μια μητέρα έχει τους φίλους της να μιλήσει, έχει μόρφωση, έχει εμπειρίες.  Έχει μια συγκεκριμένη πορεία, πιθανότατα μια καριέρα, και μια στερεή εξήγηση, ξέρει ότι το κάνει για το καλό του παιδιού της και ελπίζει ότι είναι μια φάση και θα περάσει.
Όμως τι έχει από όλα αυτά το παιδί; Για το παιδί η μητέρα είναι όλος ο κόσμος του. Είναι η ασφάλεια, η αγάπη, η ζεστασιά, το φαγητό του. Ότι και αν χρειαστεί απλά κλαίει και η μαμά είναι αμέσως δίπλα του. Όμως πριν από λίγο καιρό τα πράγματα άλλαξαν. Κλαίει επειδή έχει φάει πάρα πολύ, αλλά αντί να το ακούσει όπως συνήθως, το πιέζει να φάει ακόμη περισσότερο. Και γίνεται χειρότερο χωρίς το παιδί να καταλαβαίνει το γιατί. Δεν ξέρει Ότι έφαγε λιγότερο από αυτό που λέει το βιβλίο, λιγότερο από την σύσταση του παιδιάτρου ή λιγότερο από το παιδί του γείτονα. Δεν ξέρει το ασβέστιο το σίδηρο ή τις βιταμίνες. Δεν καταλαβαίνει Ότι εσύ πιστεύεις Ότι είναι για το καλό του. Ξέρει Ότι το στομάχι του πονάει από το φαγητό αλλά το φαγητό συνεχίζει να έρχεται. Πολλά παιδιά περνούν πολλές ώρες της ημέρας τρώγοντας. Για την ακρίβεια, καυγαδίζοντας με την μητέρα τους δίπλα σε ένα πιάτο φαγητό. Δεν ξέρουν γιατί. Δεν ξέρουν πόσο θα κρατήσει (και τα λεπτά φαίνονται αιώνες). Ο άνθρωπος που αγαπούν πιο πολύ στον κόσμο, αυτός που συνήθως μπορούν να εμπιστευτούν, φαίνεται να έχει στραφεί εναντίον τους. Όλος ο κόσμος τους καταρρέει.

Βασικές Θεωρίες
Δυο ερωτήματα προκύπτουν:
1.   Το παιδί τρώει αρκετά ή πρέπει να τρώει λιγότερο;
2.   Είναι το παιδί θύμα ή το αίτιο του προβλήματος;

Έχουν προταθεί διάφορες λύσεις στο πρόβλημα:

Πειθαρχία:
Το σφάλμα είναι των γονιών που κακόμαθαν το παιδί, υποχωρώντας στις απαιτήσεις του και επιτρέποντάς του να κάνει ‘κουμάντο’

Μάρκετινγκ:
Το παιδί δεν τρώει γιατί οι γονείς δεν ξέρουν να πουλήσουν το προϊόν. Πρέπει να ταΐζουν το παιδί σε μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα με όμορφα διακοσμημένο το χώρο του φαγητού.

Δημιουργική Μαγειρική:
Το παιδί βαριέται την διατροφική μονοτονία. Πρέπει να υπάρχει ποικιλία γεύσεων και υφών καθώς και εμφανίσιμα πιάτα: Κάντε το ρύζι σαν ποντικάκι με αυτιά από ζαμπόν ή διακοσμήστε τον πουρέ με μια καμπανούλα από πιπεριά κτλ

Φυσική Θεραπεία:
Πρέπει να κάνετε μασάζ στα μάγουλα του παιδιού από την γέννησή του, για να ‘διεγείρετε και δυναμώσετε’ τους μύες του σαγονιού.

‘Laissez-faire’:
Το παιδί αρνείται το φαγητό δείχνοντας την αντίθεσή του σε αυτούς που το πιέζουν. Αν σταματήσετε να το πιέζετε, τότε θα τρώει περισσότερο.

Δεν συμφωνώ με καμιά από τις παραπάνω θεωρίες. Η δικιά μου θεωρία μοιάζει με την ‘Laissez-faire’ με μια θεμελιώδη διαφορά: Δεν πιστεύω ότι θα φάει περισσότερο ένα παιδί αν σταματήσετε να το πιέζετε. Ίσως φάει λίγο περισσότερο προσωρινά αλλά τελικά θα φάει όσο ακριβώς χρειάζεται. Δεν είναι μια μέθοδος για να κάνετε το παιδί σας να φάει περισσότερο αλλά είναι μια δήλωση της αγάπης σας και του σεβασμού σας προς το παιδί.
Όσο για το δεύτερο ερώτημα το παιδί φυσικά είναι θύμα μιας κατάστασης, την οποία δεν έχει προκαλέσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Αυγ 2006, 14:03 Aπό abraam »
Για δυο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να στεναχωριέται:
1) Για αυτά που δεν μπορεί να αλλάξει
2) Για αυτά που μπορεί να αλλάξει

Αποσυνδεδεμένος avraam

 • Αρμόδιος για τεχνικά θέματα
 • Μωράκια Administrator
 • Πολύγραφος Δημιουργός
 • *****
 • Υπάρχει ανωνυμία στο Ιντερνετ?
  • Thirsty
  • Θέλω να Μάθω
Απ: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« Απάντηση #1 στις: 22 Αυγ 2006, 13:58 »
Κεφάλαιο 1 Πως ξεκινούν όλα
Γιατί τρώμε;
Τρώμε για τρεις λόγους: Για να μείνουμε ζωντανοί, για να μεγαλώσουμε ή να πάρουμε βάρος και για να μπορούμε να κινηθούμε ή να δουλέψουμε ή να παίξουμε.

Πόσο χρειάζεται να τρώει ένα παιδί;
Στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου, το κομμάτι με την πιο γρήγορη ανάπτυξη είναι το κομμάτι μέσα στην μήτρα. Φανταστείτε: μέσα σε 9 μήνες από ένα κύτταρο που ζυγίζει πολύ λιγότερο από ένα γραμμάριο έχουμε ένα μωρό που ζυγίζει κατά μέσο όρο 3 κιλά. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να το ταΐζουμε σε εκείνη την ηλικία!
Πολύ λένε ότι μετά την γέννηση η μεγάλη ανάπτυξη συμβαίνει στην εφηβεία. Λάθος. Μέσα στον πρώτο χρόνο ένα μωρό τριπλασιάζει το βάρος του. Θα το ξανατριπλασιάσει όταν γίνει 10 χρόνων!
Υπολογίζεται ότι τους πρώτους 4 μήνες το βρέφος χρησιμοποιεί το 27% του φαγητού για την ανάπτυξή του. Ανάμεσα στους 6 με 12 μήνες το 5% και τον δεύτερο χρόνο μόλις 3%. Για να δούμε πόσο πολύ τρώει ένα μωρό σε σχέση με το βάρος του: Αν ένα μωρό 5 κιλών πίνει 750 ml γάλα τότε πόσο γάλα αναλογικά θα έπρεπε να τρώει μια γυναίκα 50 – 60 κιλών. Θα έπρεπε αναλογικά να πίνει 10 με 12 φορές περισσότερο δηλ 7,5 με 9 λίτρα γάλα την ημέρα! Προφανώς δεν μπορεί να το πιει κάποιος όλο αυτό το γάλα. Για το μέγεθός το παιδί σας τρώει πολύ. Πολύ περισσότερο από σας. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι το παιδί μεγαλώνει ενώ εσείς όχι.

Τρώμε για να ζούμε ή ζούμε για να τρώμε;

Μύθος: ‘Πρέπει να φας για να μεγαλώσεις’ Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο και αν ταΐσεις κάποιον δεν πρόκειται να μεγαλώσει περισσότερο από όσο είναι προγραμματισμένα τα γονίδιά του. Επίσης αν κάποιος δεν τρώει τόσο πολύ και πάλι θα μεγαλώσει (εκτός και αν έχουμε κάποια σοβαρή κατάσταση υποσιτισμού).
Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε μια αύξηση στα νούμερα των ρούχων λόγω της πολύ καλής διατροφής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Και πάλι όμως ο μέσος όρος έχει ανέβει ελάχιστα εκατοστά!

Γιατί δεν τρώνε λαχανικά;
Ο πατέρας (89 ετών σήμερα) δεν έχει φάει ποτέ στην ζωή του λαχανικά. Όταν ξεκίνησα να γράψω αυτό το βιβλίο των ρώτησα γιατί. Η απάντησή του ήταν: ‘Προσπαθούσαν να με αναγκάσουν. Η μητέρα μου επέμενε και πολλές φορές πήγαινα νηστικός για ύπνο’. Λέει ότι κάποια φορά δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα του για τρεις ολόκληρες ημέρες προκειμένου να μην φάει λαχανικά!
Στις αρχές του 1900 τα λαχανικά και τα φρούτα τα έδιναν στα παιδιά στο δεύτερο ή τρίτο χρόνο της ζωής τους πολύ προσεκτικά. Λόγω της επικράτησης του θηλασμού τότε τα παιδιά έπαιρναν τις βιταμίνες και όλα τα απαραίτητα συστατικά από το μητρικό γάλα. Αργότερα όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος, τα παιδιά χρειαζόντουσαν κάποιες βιταμίνες όλο και νωρίτερα και για αυτό σταδιακά τα λαχανικά εισάγονταν στο παιδικό διαιτολόγιο όλο και νωρίτερα. (στο υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος υπήρχαν όλα τα συστατικά που μπορούσαν να ανιχνευθούν στο μητρικό γάλα και αρχικά δεν ήταν και πάρα πολλά!)
Το πρόβλημα με τα λαχανικά όμως είναι ότι είναι ότι έχουν λίγες θερμίδες. Υπολογίζεται ότι στην παιδική τροφή με λαχανικά και κρέας που ετοιμάζει μια μητέρα η μέση παροχή θερμίδων είναι 50 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το ένα τρίτο των θερμίδων του μητρικού γάλακτος. Αναρωτιέστε γιατί το παιδί προτιμά τον θηλασμό από τα λαχανικά; Ακόμη πιστεύετε ότι: ‘Θα πρέπει να τον ταΐζεις πιο πολλές στερεές τροφές, αλλιώς, δεν θα αναπτυχθεί σωστά!’
Έτσι ξεκινά η μάχη για ένα υγιεινό πιάτο όπως τα λαχανικά και τελικά το παιδί αρνείται και τα απεχθάνεται τόσο πολύ που ακόμη και όταν μεγαλώσει, και μπορεί να τα φάει, εξακολουθεί να μην τα θέλει.

Πολλά σταματούν να τρώνε στους 12 μήνες.

Συνήθως σταματούν να τρώνε στους 12 μήνες. Κάποια και στους 9 ίσως στους 18 ακόμα και στους 24 μήνες. Η αιτία πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι ο διαφορετικός ρυθμός ανάπτυξης που αναφέραμε πριν. Σε αυτή την ηλικία η ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί ένα παιδί αυξάνεται γιατί το παιδί κινείται περισσότερο. Η ενέργεια που χρειάζεται για να μείνει ζωντανό επίσης αυξάνεται γιατί το παιδί είναι μεγαλύτερο. Η ενέργεια όμως που χρειάζεται για να μεγαλώσει (αύξηση βάρους και ύψους) μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα το παιδί να χρειάζεται την ίδια ποσότητα τροφής με πριν και ίσως και λιγότερη. Οι γονείς, που δεν γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία υποθέτουν: ‘Αν όταν είναι ενός χρόνου τρώει τόσο πολύ, όταν γίνει 2 χρόνων θα τρώει το διπλάσιο’
Το αποτέλεσμα είναι μια μητέρα που προσπαθεί να δώσει το διπλάσιο φαγητό σε ένα παιδί που χρειάζεται το μισό φαγητό.
Η φάση αυτή τελειώνει συνήθως όταν το παιδί γίνει 5 με 7 χρόνων αν και είναι πολύ πιθανό να μην τελειώσει παρά μόνο στην εφηβεία. Ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι οι προσδοκίες των οικογενειών είναι πολύ διαφορετικές. Κάποιες μητέρες είναι ευχαριστημένες αν το παιδί φάει όλα τα μακαρόνια του, ενώ άλλες θεωρούν απαραίτητο να φάει το κρέας με τις πατάτες, και φυσικά μια μπανάνα και ένα γιαούρτι.

Περίπου στον χρόνο τα παιδιά περνούν μια φάση στην οποία θέλουν να τρώνε μόνα τους και δείχνουν να το ευχαριστιούνται ιδιαίτερα. Φυσικά τρώνε λιγότερο, αργούν πολύ και γίνονται χάλια. Αν όμως η μητέρα μπορεί να ανεχτεί αυτό το μικρό ‘ξεβόλεμα’ το παιδί θα συνεχίσει να τρώει μόνο του για όλη του την ζωή. Αν λόγω ταχύτητας και ευκολίας (και κυρίως για να τον κάνει να φάει περισσότερο) η μητέρα αποφασίσει να τον ταΐζει εκείνη, τότε πιθανότατα θα το μετανιώσει 2-3 χρόνια αργότερα. Τα δίχρονα ή τρίχρονα παιδιά δεν δείχνουν συχνά το ίδιο αυθόρμητο ενδιαφέρον για να ταΐσουν τον εαυτό τους.

Άλλα δεν έχουν φάει ποτέ καλά στην ζωή τους
Αυτά που είναι οριακά στα διαγράμματα.
υπάρχουν άνθρωποι διάφορων μεγεθών γύρω μας. Απο 50 κιλά μέχρι και 100 και δειχνουν εντελώς φυσιολογικοί. Πιστευτε πραγματικά οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζύγιζαν το ίδιο όταν ήταν 3 μηνών; Γιατί λοιπόν ειναι τόσο δύσκολο να αποδεχθούμε διαφορές βάρους στα παιδιά μας;
Τι είναι τα διαγράμματα βάρους και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν;
Οι αριθμοί στο πλάι ονομάζονται εκατοστημόρια. Το 75 εκατοστημόριο σημαίνει ότι από τα 100 υγιή παιδιά τα 75 είναι κάτω από αυτή την γραμμή και τα 25 είναι πάνω από αυτή. Σε κάποια διαγράμματα οι ακραίες καμπύλες είναι στο 95 και στο 5.
Παρακάτω υπάρχει ένα φανταστικό διάγραμμα.

Ας πάρουμε 3 φανταστικά κορίτσια στην ίδια ηλικία με διαφορετικό βάρος ( το αστεράκι μας δειχνει πόσο ακριβώς ειναι το βάρος του κάθε παιδιού). Η adela έχει απόλυτα φυσιολογικό βάρος, παρά το γεγονός ότι μόλις 6% των κοριτσιών στην ηλικία της ζυγίζουν περισσότερο. Αν και η Ester  ζυγίζει 1,5 κιλό λιγότερο από την adela, έχει και αυτή επίσης φυσιολογικό βάρος, παρά το γεγονός ότι το 85% των κοριτσιών στην ηλικία της θα ζυγίζει περισσότερο από αυτή. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για να πούμε ότι η Ester  δεν τα πάει καλά, ή έχει ελλιπές βάρος ή ότι έχει ‘οριακό βάρος’. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος να θέλουμε όλα τα παιδιά να είναι πάνω από τον μέσο όρο. Εξ’ ορισμού, τα μισά παιδιά θα είναι κάτω από τον μέσο όρο δηλ από την γραμμή του 50%.
Η Laura  βρίσκεται κάτω από την τελευταία καμπύλη, και πολλές φορές αυτό ερμηνεύεται σαν σημάδι ότι δεν τα πάει καλά από την άποψη του βάρους της. Αλλά προσέξτε: Η κάτω γραμμή είναι το 5%. Αυτό σημαίνει ότι 5% των υγιών παιδιών θα βρίσκονται κάτω από αυτή την γραμμή. Αυτή δεν είναι μια γραμμή που ξεχωρίζει τα υγιή από τα άρρωστα παιδιά. Είναι μόνο ένα σημάδι που λέει στον παιδίατρο: ‘Το παιδί αυτό είναι πιθανότατα υγιές, αλλά μπορεί να είναι και άρρωστο.’ Πως λοιπόν ένας παιδίατρος θα καταλάβει αν το παιδί που έχει βάρος κάτω από το 5% είναι υγιές ή όχι; Ε λοιπόν, για αυτό οι παιδίατροι έχουν περάσει από την ιατρική σχολή!

Τα διαγράμματα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τα βάρη πάρα πολλών υγιών παιδιών. Εμείς θα φτιάξουμε ένα δικό μας διάγραμμα χρησιμοποιώντας τα βάρη μόνο δυο παιδιών.

Οι δυο γραμμές εκφράζουν τα βάρη δυο κοριτσιών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Η διακεκομμένη είναι ο μέσος όρος των δυο κοριτσιών. Ένα από αυτά τα κορίτσια ξεκίνησε πάνω από τον μέσο όρο και μετά ‘βούτηξε’ κάτω από αυτόν, ενώ το άλλο ξεκίνησε κάτω από τον μέσο όρο και σύντομα ανέβηκε πάνω από αυτόν. Κανένα από αυτά τα κορίτσια δεν ακολουθεί τον μέσο όρο. Θα έπρεπε να πούμε ότι αυτά τα δυο κορίτσια έχουν διατροφικά προβλήματα επειδή δεν ακολουθούν τον μέσο όρο;; Φυσικά όχι. Ο μέσος όρος πρέπει να ακολουθεί τα κορίτσια. Φυσικά τα κανονικά διαγράμματα δεν γίνονται από 2 κορίτσια αλλά από αρκετές εκατοντάδες. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;

Ανάπτυξη στο μωρό που θηλάζει
Δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό.

Υπάρχουν απόλυτα φυσιολογικά παιδιά που δεν έχουν πάρει καθόλου βάρος από τον 4ο μήνα μέχρι και τον 8ο μήνα της ζωής τους. Φυσικά στον 4ο μήνα ήταν στο 95% και στον 8ο λίγο πάνω από το 50%. Απλά πήρε πολύ νωρίς το βάρος που έπρεπε να έχει και στην συνέχεια φυσιολογικά σταμάτησε να ‘μεγαλώνει’. Υπάρχουν λοιπόν παιδιά με ρυθμούς ανάπτυξης που τρελαίνουν τους γονείς. Αν υπάρχει ανησυχία, μπορούν να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Αν όλα είναι φυσιολογικά τότε χρειάζεται μόνο υπομονή. Κάποια στιγμή αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα άλλα παιδιά και γίνονται φυσιολογικοί ενήλικες. Φυσικά ένα παιδί που μεγαλώνει αργά θα τρώει ακόμη λιγότερο σε σχέση με άλλα παιδιά.
‘Από τότε που αρρώστησε, σταμάτησε να τρώει’
Πάρα πολύ από κάτι καλό
Αν ένα παιδί πραγματικά δεν τρώει αρκετά θα χάσει βάρος. Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί χάνει 10 γραμμάρια την ημέρα. Τότε σε ένα χρόνο θα χάσει 3,65 κιλά. Αν ήταν νεογέννητο θα είχε εξαφανιστεί από μπροστά μας. Αν ήταν μεγαλύτερο, 10 κιλών ας υποθέσουμε θα εξαφανιζόταν μπροστά στα μάτια μας μέσα σε τρία χρόνια.
Αν ένα παιδί τρώει όλα όσα του ζητούν οι ενήλικες να φάει; Ας υποθέσουμε ότι το παιδί τρώει ότι χρειάζεται και με αρκετή προσπάθεια καταφέρνετε να το ταΐσετε λίγο ακόμη. Ας πούμε αρκετά ώστε να πάρει 10 γραμμάρια εκείνη την μέρα. Αν το κάνετε κάθε μέρα θα πάρει 3,65 κιλά παραπάνω. Στα δυο του χρόνια αντί για 12 κιλά θα είναι 19 κιλά. Στα 10 χρόνια του αντί για 30 θα είναι 65 κιλά και στα 20 αντί για 60 κιλά θα είναι 135 κιλά! Αυτό μόνο με 10 γραμμάρια την μέρα παραπάνω. Πόσο πρέπει να φάει ένα παιδί για να πάρει 10 γραμμάρια; Υπολογίζετε ότι χρειάζονται περίπου 106 θερμίδες. Δηλαδή όσο ένα κουπάκι γιαουρτιού ή μισή σοκολάτα ή ένα βαζάκι παιδικής τροφής ή μια κούπα χυμό.
Θα ήσασταν ευτυχισμένοι αν το παιδί σας έτρωγε ένα επιπλέον γιαούρτι την μέρα; Μάλλον όχι. Πολλές μητέρες ετοιμάζουν ένα ολόκληρο πιάτο φαγητό απλά για να φάει ο Τζούνιορ δυο μπουκιές. Πόσα παραπάνω κιλά θα έπαιρνε ο Τζούνιορ αν καθάριζε το πιάτο του καθημερινά; Μπορείτε να τον φανταστείτε στα δέκα του χρόνια να ζυγίζει 100 ή 135 κιλά;

Οι 3 γραμμές άμυνας του παιδιού
Αν τρώνε όλα όσα τους δίνουν οι ενήλικες, πιθανότατα θα αρρώσταιναν. Ευτυχώς, ένα σχέδιο προστασίας τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή. Πρώτα από όλα κλείνουν το στόμα και γυρίζουν το κεφάλι. Το παιδί δηλώνει (πιο έντονα ίσως από ότι με λόγια) ότι δεν θέλει να φάει. Αν η μητέρα συνεχίσει, έχουμε την δεύτερη γραμμή άμυνας. Ανοίγει το στόμα αλλά δεν καταπίνει. Τα υγρά φεύγουν από την άκρη του στόματος και το κρέας γίνεται ένας πολτός που φτύνεται όταν πια δεν χωράει άλλο στο στόμα. Αν η μητέρα επιμείνει και άλλο, το παιδί μπορεί να καταπιεί λίγο φαγητό. Τότε του μένει η τελευταία άμυνα. Εμετός. Αν οι γονείς επιμένουν, η μόνη λύση είναι το κλάμα και ο εμετός. Αν οι γονείς συνεχίσουν, απειλήσουν με τιμωρίες ή εξευτελισμούς ώστε να μην κάνει εμετό, ή αν του δώσουν φάρμακα για να μην κάνει εμετό (αντιεμετικά) τότε ο ήρωας μας είναι χαμένος.

Το πρόβλημα των αλλεργιών
Ένας άλλος λόγος που ένα παιδί αρνείται συγκεκριμένες τροφές είναι γιατί τον ‘πειράζουν’. Οι αλλεργίες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Η εμπειρία δείχνει ότι αν δεν εντοπιστούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν σε περίπλοκες καταστάσεις.
Πολλές μητέρες λένε Ότι τα παιδιά αρνούνται το στήθος τους. Ένα μωρό που θηλάζει καλά για αρκετές βδομάδες ξαφνικά τρώει για πέντε λεπτά και αρχίζει να κλαίει. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Α. Το παιδί τρώει ευχάριστα για πέντε λεπτά και μετά σταματάει δείχνοντας κορεσμένο. Επειδή στην μητέρα έχουν πει ότι πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον 10 λεπτά, νομίζει ότι το μωρό δεν τελείωσε και προσπαθεί να ταΐσει το μωρό ξανά. Το μωρό φυσικά εκνευρίζεται.

Β. Το μωρό τρώει ευχάριστα (ή όχι και τόσο ευχάριστα) και δειχνει ότι δεν νοιώθει άνετα, μέχρι που αφήνει το στήθος με δάκρυα. Μερικές μητέρες λένε: ‘Είναι σαν να χτυπάει το γάλα στο στομάχι και να τον πονάει, ώστε να κλαίει από πόνο.’ Είναι μια άριστη περιγραφή αφού αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Η κατάσταση Α είναι εντελώς φυσιολογική και αντιστοιχεί στη φυσιολογική μείωση του χρόνου του θηλασμού καθώς το μωρό μεγαλώνει. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό, εκτός από το να αναγνωρίζεις πότε το μωρό έχει τελειώσει και να μην το πιέζεις. Αν επιμένεις για αρκετές εβδομάδες μπορεί το μωρό να αποκτήσει απέχθεια προς το στήθος και να κλαίει πριν ακόμα το ακουμπήσει, πράγμα που κάνει δύσκολο το διαχωρισμό των δυο περιπτώσεων Α και Β. Αν όμως το σκεφτείς καλά για το πώς ξεκίνησε η όλη κατάσταση θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι μια κλασική περίπτωση Α.

Στην κατάσταση Β, είναι φανερό ότι έχουμε αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή ή φάρμακο που κατανάλωσε η  μητέρα. Συνήθως είναι το αγελαδινό γάλα, αλλά μπορεί να είναι και ψάρι, αυγά, σόγια, πορτοκάλι ή άλλα τρόφιμα. Κάποιες πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος περνούν στον θηλασμό, αλλά επειδή είναι μικρή ποσότητα για να προκαλέσουν ενδείξεις σε όλο το σώμα, ερεθίζουν μόνο την περιοχή του οισοφάγου και του στομάχου του μωρού. Η μητέρα δεν βλέπει τίποτα, αλλά το μωρό το νοιώθει και πονά.
Αν το μωρό σας εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα και ειδικά αν εμφανίζει εκζέματα και δερματικούς ερεθισμούς, θα ήταν σοφό να ελεγχθείτε για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Αυτό γίνεται αποκλείοντας τις ύποπτες τροφές από την διατροφή της μητέρας, μια μια. Δυστυχώς για να φύγει μια πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος από το μητρικό γάλα, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και 5 μέρες…Αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν πιείτε γάλα μια ημέρα. Αν ξαναεμφανιστούν τα συμπτώματα τότε έχετε αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον γιατρό σας και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν αποφασίσετε να δώσετε στο παιδί σας γαλακτοκομικά ή άλλη τροφή που δημιουργεί αλλεργική αντίδραση.

Πραγματικά δεν τρώει τίποτα;
Υπάρχουν παιδιά 18 μηνών που τρώνε λιγότερο από παιδιά 9 μηνών, αλλά υπάρχουν πολλά που τρώνε περισσότερο. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι ότι θεωρούμε ότι το γάλα δεν μετράει, σαν να είναι νερό. Κι όμως το γάλα είναι πλούσια τροφή σε θερμίδες και πρωτεΐνες, ενώ πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πολύ φτωχότερα. Είναι καλύτερα για παιδιά πάνω από ένα χρόνο να μην πίνουν πάνω από 500 ml γάλα. Αν πίνουν παραπάνω δεν θα πάθουν κάτι τρομερό, απλά δεν θα έχουν και πολύ χώρο στο στομάχι για άλλες τροφές. Πολλοί ειδικοί συνιστούν στα παιδιά να πίνουν μετά το χρόνο το γάλα σε ποτήρι και όχι με το μπιμπερό και αυτό γιατί με το μπιμπερό είναι πιο εύκολο να πιεις περισσότερο γάλα.
Το παράξενο είναι ότι και πολλοί επαγγελματίες θεωρούν το γάλα ως νερό, ειδικά το μητρικό γάλα. Ακόμα και αν συνεχίζεται ο θηλασμός και μετά τον δεύτερο χρόνο της ζωής του το μητρικό γάλα παραμένει το ίδιο θρεπτικό και πλούσιο.
Μερικές μητέρες θεωρούν ότι το παιδί δεν τρώει επειδή δεν τρώει τις ειδικές παιδικές τροφές. Κάποια μητέρα ήρθε απελπισμένη:
‘Γιατρέ δεν μπορώ να τον καταφέρω να φάει φρούτα. Δοκίμασα τα πάντα: λιωμένα φρούτα, φρούτα με δημητριακά, βαζάκια, γιαούρτι με φρούτα, φρούτα jell-O.. τίποτα’
Επειδή το παιδί (σοφά) τα είχα αρνηθεί, δεν σπατάλησα το χρόνο να της εξηγήσω ότι οι ειδικές παιδικές τροφές με φρούτα έχουν ελάχιστα φρούτα, ενώ τα γιαούρτια και τα jell-O δεν έχουν καθόλου φρούτα, μόνο ζάχαρη και χρώμα. Αντίθετα πρότεινα: ‘Μερικές φορές στα παιδιά δεν αρέσουν λιωμένα και ανακατεμένα όλα μαζί. Δοκιμάσατε φρέσκο φρούτο όπως πχ μπανάνα;’
‘Ναι’ με διέκοψε. ‘Την λατρεύει. Παίρνει την μπανάνα στο χέρι και την τρώει ολόκληρη. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να τον καταφέρω να φάει φρούτα’ Για αυτή την μητέρα η μπανάνα ήταν χάσιμο χρόνου αφού δεν ήταν παιδική τροφή!

Επίσης ένας λόγος που οι μητέρες δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσο τρώνε τα παιδιά τους είναι οι θερμίδες κάποιων πλούσιων τροφών. Μερικές φορές σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταφέρουν ένα παιδί να φάει, καταφεύγουν σε κάποια λιχουδιά, συνήθως τυλιγμένη σε σοκολάτα. Το παιδί που δεν ήταν πεινασμένο, δέχεται με χαρά κάτι γλυκό, και τώρα ποια πεινάει ακόμη λιγότερο. Ο καυγάς είναι πλέον αναπόφευκτος.
Ένα αγόρι 2 χρόνων που ζυγίζει 10 κιλά χρειάζεται 812 θερμίδες την ημέρα. (άλλα λίγο περισσότερο άλλα λίγο λιγότερο). Αν λοιπόν πίνει 500ml γάλα (350 θερμίδες)τρώει λίγα μπισκότα (260 θερμίδες) ένα γιαούρτι με φράουλα (110 θερμίδες) και ένα ποτήρι χυμό (85 θερμίδες) έχει ήδη πάρει 805 θερμίδες. Δεν έχει ποια χώρο για τίποτε άλλο. Αν βάλουμε και μια σοκολάτα (230 θερμίδες). Δεν θα μπορεί να βάλει ούτε μπουκιά στο στόμα του. Που θα βάλει τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας , τα φασόλια κτλ.
Αν θέλετε το παιδί σας να τρώει πιο υγιεινά να αποφεύγετε τις λιχουδιές, περιορίστε το γάλα σε 500ml ή λιγότερο και μην του δίνετε να πιει επιπλέον γάλα χυμούς ή αναψυκτικά. Κρατήστε τις λιχουδιές (treats) για ειδικές εκδηλώσεις όπως γενέθλια και γιορτές.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Αυγ 2006, 17:56 Aπό abraam »
Για δυο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να στεναχωριέται:
1) Για αυτά που δεν μπορεί να αλλάξει
2) Για αυτά που μπορεί να αλλάξει

Αποσυνδεδεμένος Μέλος Κ

 • Διακεκριμένος Δημιουργός
 • *****
 • Λατρευω τα κουκλιά μου!!!!!!
Απ: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« Απάντηση #2 στις: 23 Αυγ 2006, 07:32 »
Σε ευχαριστουμε Μακη. Να πως και εγω κατι που πιστευω? Ξερετε γιατι ανησυχουμε οταν τα παιδια μας πιστευουμε οτι δεν τρωνε? Γιατι θεωρουμε οτι το παχος ειναι αναπτυξη. Ποσες φορες εχετε ρωτησει η εχετε ρωτηθει ποσα κιλα ειναι το μωρο σας? Μετα συγκρινεται και θεωρειται οτι οταν εχουμε δυο μωρα στην ιδια ηλικια το ενα με μεγαλυτερο βαρος απο το αλλο αυτο ειναι και το πιο ανεπτυγμενο? Κανω λαθος? Μηπως πρεπει πια να παψουμε να σκεφτομαστε ετσι? Συνηθως ενα παχυσαρκο μωρο ειναι και ενας παχυσαρκος ενηλικας. Ποσες απο εμας εχουν κανει διαιτα? Ποσες σκεφτονται να αρχισουν? Γιατι δεν σκεφτομαστε απλα και λογικα οτι πιεζοντας τα παιδια μας να φανε δεν τους κανουμε καλο?

Αποσυνδεδεμένος Rike

 • Πολύγραφος Δημιουργός
 • ****
Απ: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« Απάντηση #3 στις: 23 Αυγ 2006, 13:27 »
Μάκη τα παρακάτω είναι κάποια κεφάλαια του βιβλίου?

Άλλα δεν έχουν φάει ποτέ καλά στην ζωή τους
Αυτά που είναι οριακά στα διαγράμματα.
Τι είναι τα διαγράμματα βάρους και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν;
Ανάπτυξη στο μωρό που θηλάζει
Δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό.
‘Από τότε που αρρώστησε, σταμάτησε να τρώει’

Θα μπορούσες σε παρακαλώ να βάλεις (ακόμα και στα αγγλικά) αυτά που λέει για:

Αυτά που είναι οριακά στα διαγράμματα.
Τι είναι τα διαγράμματα βάρους και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν;
Δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Αυγ 2006, 13:29 Aπό Roula »

Αποσυνδεδεμένος avraam

 • Αρμόδιος για τεχνικά θέματα
 • Μωράκια Administrator
 • Πολύγραφος Δημιουργός
 • *****
 • Υπάρχει ανωνυμία στο Ιντερνετ?
  • Thirsty
  • Θέλω να Μάθω
Απ: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« Απάντηση #4 στις: 24 Αυγ 2006, 17:57 »
Ρούλα τα συμπλήρωσα.
Για δυο πράγματα δεν πρέπει κάποιος να στεναχωριέται:
1) Για αυτά που δεν μπορεί να αλλάξει
2) Για αυτά που μπορεί να αλλάξει

Αποσυνδεδεμένος Rike

 • Πολύγραφος Δημιουργός
 • ****
Απ: Το παιδί μου δεν ΤΡΩΕΙ!
« Απάντηση #5 στις: 25 Αυγ 2006, 09:57 »
Ευχαριστώ..