Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: Η τεχνική της χαρτοπετσέτας  (Αναγνώστηκε 8974 φορές)

Αποσυνδεδεμένος μέλος Δ

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
Η τεχνική της χαρτοπετσέτας
« στις: 01 Οκτ 2006, 23:34 »
Όπως σας έχω πεί και αλλού, η τεχνική της χαρτοπετσέτας είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις αριστουργήματα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική επάνω σε χαρτόνι χειροτεχνίας για να φτιάξετε όμορφες ευχετήριες καρτούλες, επάνω σε ξύλο όπως π.χ όταν θέλετε να ντύσετε όμορφα μια παλιά και φθαρμένη ξύλινη κορνίζα σας, επάνω σε πορσελάνι όπως  π.χ για να διακοσμήσετε κούπες του καφέ ή πιάτα, σε μέταλλο όταν θέλετε να κάνετε πιο όμορφο εναν μεταλλικό σας δίσκο σερβιρίσματος, κι ακόμη μπορείτε να εφαρμώσετε αυτή την τεχνική επάνω σε πέτρα όπως π.χ όταν θέλετε να διακοσμίσετε μια πλάκα μαρμάρου και να την τοποθετήσετε στον κήπο σας.

Θα χρειαστήτε:

 - Το αντικείμενο που θα διακοσμήσετε π.χ χαρτόνι χειροτεχνίας για ευχετήριες κάρτες, κούπες, πιάτα, κ.λ.π

 - Χαρτοπετσέτες με όμορφα μοτίβα της δικής σας επιλογής

 - Ψαλίδι

 - Ιδική κόλλα για την τεχνική της χαρτοπετσέτας, την οποία θα βρείτε σε βιβλιοπωλεία που πουλάνε υλικά για χειροτεχνίες.

Για τις κούπες και τα πιάτα είναι ιδανική η κόλλα Transfer varnish for smooth surfaces ( for decorating with napkins and decoupage on smooth surfaces such as glass, china, metal, etc. Water - based) .

Μην τρομάζετε με την μεγάλη περιγραφή που σας γράφω στα Αγγλικά, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρίτε αυτή την κόλλα και ιδικά στην Αθήνα. Κάθε καλό βιβλιοπωλείο θα πρέπει να την έχει.
Χρειάζεστε αυτή την ιδική κόλλα για γυαλί, πορσελάνι, μέταλλο κ.λ.π όταν το αντικείμενο που θα διακοσμίσετε πρόκειτε να υγρανθεί. Η κόλλα αυτή κάνει το μοτίβο σας αδιάβροχο αφού ψήσετε το αντικείμενο, το οποίο έχετε διακοσμίσει, στο φούρνο.

Για διακόσμηση επάνω σε χαρτόνι χειροτεχνίας αρκεί και μια απλή κόλλα, όπως π.χ η UHU σε μορφή Stick.

 - ανάλογα με το τί θα διακοσμήσετε, θα χρειαστήτε και λαδόκολλα.

Χρυσούλα, αν ξεχάσω κάτι, συμπλήρωσέ το εσύ !!!  ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος μέλος Δ

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
Απ: Η τεχνική της χαρτοπετσέτας
« Απάντηση #1 στις: 01 Οκτ 2006, 23:47 »
Λοιπόν......θα φτιάξουμε πρώτα μια ευχετήρια καρτούλα.

Θα χρειαστήτε:

 - ενα χαρτόνι χειροτεχνίας, με χρώμα της επιλογής σας, νομίζω πως το συγκεκριμμένο λέγεται κάνσον, αν δεν κάνω λάθος.

 - μια χαρτοπετσέτα με την εικόνα ή φυγούρα της επιλογής σας.

 - ενα ψαλίδι (αν χρειαστεί)

 - ενα κομμάτι λαδόκολλα που θα καλύψει το χαρτόνι σας.

 - κόλλα UHU Stick ή ακόμη καλύτερα ιδική κόλλα για την τεχνική της χαρτοπετσέτας.

 - ενα πινελάκι για να στρώσετε στην επιφάνια της καρτούλας σας την ιδική κόλλα, αν χρησιμοποιήσετε αυτή.

 - το σίδερο που σιδερώνετε.

 - (προεραιτικά) διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό με το οποίο ντίνουμε τα σχολικά βιβλία.


Κόβετε το χαρτόνι στο μέγεθος που θέλετε. Εγώ συνήθως έχω φύλλα χαρτονιού κάνσον Α4 και δεν τα κόβω. Απλά τα διπλώνω στην μέση και φτιάχνω μεγάλες κάρτες.

Πέρνετε την χαρτοπετσέτα που διαλέξατε κι αν σας αρέσει ολόκληρο το σχέδιό της την χρησιμοποιήτε χωρίς να την κόψετε. Άν πάλι θέλετε μόνο ενα κομμάτι απο την χαρτοπετσέτα, όπως π.χ μια φυγούρα απο παιδική χαρτοπετσέτα ή ενα συγκεκριμμένο λουλούδι της χαρτοπετσέτας, τότε το κόβετε απο την χαρτοπετσέτα.

Αφαιρήτε την πρώτη στρώση της χαρτοπετσέτας απο τις υπόλοιπες στρώσης και κρατάτε μόνο αυτή.

Βάζετε με το UHU Stick κόλλα επάνω στο μέρος του χαρτονιού χειροτεχνίας, στο οποίο θα κολλήσετε την εικόνα που θέλετε ή περνάτε κόλλα σε όλη την πλευρά του χαρτονιού εάν επιλέξετε να κολλήσετε ολόκληρη την χαρτοπετσέτα.

Τοποθετήτε προσεχτικά το φύλλο χαρτοπετσέτας που κρατήσατε επάνω στην επιφάνεια του χαρτονιού και το στρώνετε προσεχτικά με τα δάχτυλά σας για να μην έχει "ζάρες" οι εικόνα σας.

Τοποθετήτε επάνω απο το χαρτόνι, στο οποίο έχετε στρώσει το φύλλο χαρτοπετσέτας, το κομμάτι λαδόκολλας που θα καλύπτει το χαρτόνι σας.

Θερμαίνετε το σίδερο που σιδερώνετε τα ρούχα σας σε χαμιλή θερμοκρασία ( ανάμεσα στο 1 και το 2 ) και το περνάτε πάνω απο την λαδόκολλα που καλύπτει το χαρτόνι σας.

Έτσι θα "δέσει" η εικόνα, που έχετε τοποθετήσει, με την κόλλα UHU επάνω στο χαρτόνι σας.

Αυτό ήταν.....η κάρτα σας είναι έτοιμη ή αν θέλετε την διακοσμήτε πρόσθετα και με χάντρες που θα κολλήσετε επάνω ή οτιδίποτε άλλο βάλει η φαντασία σας.

Άν θέλετε να γυαλίζει η εικόνα της χαρτοπετσέτας που κολλήσατε στο χαρτόνι, κολλήστε απο πάνω ( απο άκρη σε άκρη της εξωτερικής πλευράς της κάρτας σας ) διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό σαν αυτό που ντύνουμε τα σχολικά βιβλία, του οποίου οι άκρες θα καταλλύγουν στην εσωτερική πλευρά της κάρτας.
Για να μην φένοντε έπιτα άσχημες η άκρες του διάφανου αυτοκόλλητου πλαστικού, πλαισιώστε τις άκρες της κάρτας σας γύρω - γύρω με μια λωρίδα χαρτί σε κάποιο χρώμα που θα ταιριάζει με το υπόλοιπο χρώμα της κάρτας σας, διπλώνοντας την λωρίδα κατα μήκος στη μέση και κολλώντας την έτσι, ώστε η μισή πλευρά της να φένεται απο την έξω πλευρά της κάρτας και η άλλη μισή απο την εσωτερική πλευρά. Κόψτε δηλαδή 4 λωρίδες και κολλήστε μια κατα μήκος κάθε άκρης, της κάρτας σας. Άν πάλι θέλετε την εικόνα της κάρτας σας σε όψη mat, μήν χρησιμοποιήτε το διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό.

Ελπίζω να περιέγραψα αρκετά κατανοητά την όλη διαδικασία. Άν όχι, ευχαρήστως να σας λύσω την όποια απορρία προκύψει.

Εγώ δεν έχω φτιάξει ακόμη ευχετήρια κάρτα με την τεχνική που σας περιγράφω, για να σας δείξω ενα παράδειγμα. Την έχω όμως εφαρμώσει στις οδηγίες που σας δείνω παρακάτω, για να φτιάξετε μια δική σας κορνίζα.

Μόλις φτιάξω και καρτούλα, θα σας βάλω κάποια φωτογραφία για να έχετε ενα ορατό παράδειγμα !

Χρυσούλάάάάά, έλα κι εσύ για βοήθεια !!!!!  ;D ;D ;D ;D
« Τελευταία τροποποίηση: 02 Οκτ 2006, 02:56 Aπό Toula »

Αποσυνδεδεμένος μέλος Δ

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
Απ: Η τεχνική της χαρτοπετσέτας
« Απάντηση #2 στις: 02 Οκτ 2006, 02:43 »
Τώρα θα φτιάξουμε μια κορνίζα απο χαρτόνι.

Θα χρειαστήτε:

 - χοντρό, σκληρό χαρτόνι όπως π.χ μια πλευρά απο μια παλιά κούτα που δεν χρειάζεστε πια.

 - χαρτοπετσέτα (τες ) με την εικόνα της επιλογής σας. Ανάλογα με το μέγεθος που θα φτιάξετε την κορνίζα σας θα χρειαστήτε και την ποσότητα απο χζρτοπετσέτες.

 - χάρακα

 - ψαλίδι

 - χαρτοκόπτη

 - μολύβι

 - κόλλα π.χ UHU σε Stick ή ρευστή μορφή ή ακόμη καλύτερα ειδική κόλλα για την τεχνική της χαρτοπετσέτας.

 - ενα πινελάκι ( άν χρησιμοποιήσετε την ειδική κόλλα ) για να την απλώσετε στην επιφάνεια που θα κολλήστε την εικόνα της χαρτοπετσέτας σας.

 - λαδόκολλα που θα καλύπτει το χαρτόνι σας

 - το σίδερο που σιδερώνετε τα ρούχα σας

 - διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό με το οποίο ντύνουμε τα σχολικά βιβλία.

 -  6 διπλόκαρφα ( αυτά του έχουν δυο μεταλλικές μύτες )

 - ενα κομμάτι τζάμι, ( π.χ απο κάποια παλιά κορνίζα που έσπασε ) το οποίο θα καλύψει το κενό απο το οποίο θα φένεται αργότερα η φωτογραφία. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κάποιο αρκετά σκληρό, διάφανο πλαστικό σε αντικατάσταση του τζαμιού ή ζητήστε σ΄ένα Γυαλοπωλείο να σας κόψουν ενα κομμάτι τζάμι, λίγο μεγαλύτερο απο το κενό που θα έχει η κορνίζα σας.

Σχεδιάζετε με χάρακα και μολύβι επάνω στο χοντρό χαρτόνι τρία παραλληλόγραμμα στο μέγεθος που θέλετε να έχει η κορνίζα σας. Θα τα ονομάσω Νο.1, Νο.2 και Νο. 3 για να καταλάβετε καλύτερα, ποιό απο τα παραλληλόγραμμα θα εννοώ κάθε φορά που θα το αναφέρω.

Τα κόβετε με το ψαλίδι. Στα παραλληλόγραμμα Νο.1 και Νο.2 σχεδιάζετε ενα ακόμη μικρότερο παραλληλόγραμμο, το οποίο θ΄αφαιρέσετε στη συννέχεια για να φένεται η φωτογραφία που θα βάλετε στην κορνίζα σας.

Σημαδεύεται στα παραλληλόγραμμα Νο.2 και Νο.3 στις τέσσερεις γωνίες, απο ποιό σημείο θα περάσετε τα διπλόκαρφα που θα συγκρατούν αργότερα την μπροστινή με την πίσω όψη της κορνίζας.
Κάνετε με τον χαρτοκόπτη, στα σημεία που σημαδέψατε, μικρές σχισμές στα δυο παραλληλόγραμμα, αλλά έτσι ώστε οι σχισμές του Νο.2 παραλληλόγραμμου να είναι στο ίδιο σημείο με τις σχισμές του Νο.3 παραλληλόγραμμου.
Περάστε τα  4 διπλόκαρφα στις 4 γωνίες του παραλληλόγραμμου Νο.2 χωρίς να διπλώσετε τις μύτες τους.

Κόβετε μια χαρτοπετσέτα με το μοτίβο της επιλογής σας σε λωρίδες που θα καλύψουν τα πλαϊνά του παραλληλόγραμμου Νο.1 γύρω - γύρω.

Για να ντύσετε τα πλαϊνά λοιπόν, περνάτε τις επιφάνειες, τις οποίες θα "ντύσετε" με την κόλλα UHU ή την ειδική κόλλα, χρησιμοποιόντας το πινελάκι, και τις κολλάτε, χρησιμοποιόντας πάντα μόνο την πρώτη στρώση, ώστε να μην φένεται καθόλου το χαρτόνι.

Στρώνετε τις λωρίδες προσεχτικά με τα δάχτυλά σας, ώστε να μην κάνουν "ζάρες". Καλύπτετε το παραλληλόγραμμο Νο.1 με λαδόκολλα και το σιδερώνετε με το σίδερό σας ( θερμοκρασία 1-2 για μάλλινα κι ευαίσθητα) για να "δέσει" η χαρτοπετσέτα με το χαρτόνι.

Παίρνετε τώρα το παραλληλόγραμμο Νο.2 και το κολλάτε με κόλλα UHU στην πίσω πλευρά του παραλληλόγραμμου Νο.1, αυτή που δεν θα φένεται.

Για να γυαλίζει η κορνίζα σας θα "ντύσετε" έπιτα τα δυο παραλληλόγραμμα ( Νο.1 και Νο.2 ) με το διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό.

Εάν θέλετε, μπορείτε να κολλήσετε κάποια φυγούρα ή κάποιο λουλούδι επάνω στα πλαϊνά αυτά.


Το παρακάτω βήμα θα το ακολουθήσετε μόνο άν θέλετε να τοποθετήσετε επάνω απο την γυαλιστερή επιφάνεια της κορνίζας σας μια επιπλέων φυγούρα, ή οποία όμως θα είναι σε όψη mat και θα κάνει έτσι ωραία αντίθεση αφού δεν θα γυαλίζει.

Παίρνετε την φυγούρα που θα έχετε αφαιρέσει με το ψαλίδι απο την χαρτοπετσέτα της επιλογής σας, διαχωρίζετε την πρώτη στρώση απο τις παρακάτω και κρατάτε μόνο αυτή.
Εάν θέλετε να πετύχετε εφέ 3D, δηλαδή να "μπαίνει" η φυγούρα σε κάποιο σημείο λίγο πάνω απο την φωτογραφία που θα τοποθετήσετε αργότερα στην κορνίζα, κολλήστε πρώτα ολόκληρη την πρώτη στρώση της χαρτοπετσέτας σ΄ενα πιο λεπτό κομμάτι χαρτόνι και κόψτε έπιτα την φυγούρα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει και πάλι να σιδερώσετε το κομμάτι του λεπτού χαρτονιού, καλύπτοντάς το με λαδόκολλα, κι έπιτα να αφαιρέσετε την φυγούρα με το ψαλίδι.

Περνάτε το σημείο στην μπροστινή όψη του παραλληλόγραμμου Νο.1, στο οποίο θέλετε να κολλήσετε την φυγούρα, με την κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε ( UHU ή την ειδική ) και την κολλάτε. Την στρώνετε κι αυτή με τα δάχτυλα για να μην κάνει "ζάρες" εκτώς κι αν χρησιμοποιήσετε την μέθοδο 3D, όπου η φυγούρα είναι ήδη στρωμένη επάνω στο λεπτό χαρτόνι.


Τοποθετήστε το τζάμι/σκληρό πλαστικό επάνω στο κενό των παραλληλόγραμμων Νο.1 και Νο.2, φυσικά απο την εσωτερική πλευρά του παραλληλόγραμμου Νο.2.
Για να μείνει ακίνητο στη θέση του το τζάμι/πλαστικό κομμάτι, κόψτε ενα κομμάτι διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό, μεγαλύτερο απο αυτό που θα καλύψει το κενό, κολλήστε το επάνω στο τζάμι/πλαστικό κομμάτι, προσέχοντας να είναι καλά τεντωμένω για να μην σας κάνει "ζάρες" επάνω στο τζάμι/πλαστικό κομμάτι, οι οποίες θα φένοντε. Τα δυο αυτά μαζί, τζάμι/πλαστικό κομμάτι και αυτοκόλλητο, κολλήστε τα επάνω στο κενό των παραλληλόγραμμων πιέζοντας πολύ καλά στις άκρες το αυτοκόλλητο για να "κρατήσει" το τζάμι/πλαστικό κομμάτι στην θέση του.

Τώρα η μπροστινή όψη της κορνίζας σας είναι επιτέλους έτοιμη !

Κατα τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφεται πιο πάνω, "ντύνετε" την εξωτερική πλευρά της πίσω όψης, της κορνίζας σας, πρώτα με την χαρτοπετσέτα κι έπιτα με το διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό.

Ξαναχαράζετε με τον χαρτοκόπτη τις σχησμές που κάνατε αρχικά, περνόντας την μύτη του χαρτοκόπτη απο την σχισμή της εσωτερικής πλευρά της πίσω όψης, προς την εξωτερική, έτσι ώστε να σχιστεί η χαρτοπετσέτα και το διάφανο αυτοκόλλητο πλαστικό για να περάσει η μύτη του διπλόκαρφου.

Για να σταθεί όρθια η κορνίζα σας, θα χρειαστεί κι ενα "ποδαράκι". Θα το φτιάξετε επίσης με χοντρό, σκληρό χαρτόνι. Το σχήμα του μπορείτε να το αντιγράψετε απο το ποδαράκι μιας αγορασμένης κορνίζας σας και να το κάνετε τόσο μεγάλο, ώστε το κάτω μέρος του να πατάει στην επιφάνεια, στην οποία θα τοποθετήσετε αργότερα την κορνίζα σας, π.χ το τραπέζι, και το επάνω μέρος απο το ποδαράκι της κορνίζας σας να φτάνει τουλάχιστον στην μέση της πίσω όψης, της κορνίζας. Για επιπλέον ενύσχηση του ποδαριού, κολλήστε απο την μια πλευρά του ξυλάκια απο σουβλάκια, κατα μίκος του ποδαριού, δηλαδή κάθετα, πρίν το "ντύσετε".

"Ντύστε" το ποδαράκι γύρω - γύρω με τον ίδιο τρόπο που περιγράφω πιο πάνω, χαράξτε έπιτα με τον χαρτοκόπτη δυο σχισμές στο επάνω μέρος απο το ποδαράκι, η μια σε λίγη απόσταση απο την άλλη, σημαδέψτε στο κέντρο της πίσω όψης της κορνίζας σας, το σημείο όπου θα ενώνετε με το ποδαράκι και κάντε εκεί επίσης δυο σχισμές.

Περάστε τα υπόλοιπα δυο διπλόκαρφα στις σχισμές που κάνατε στο ποδαράκι κι έπιτα απο τις σχισμές της εξωτερικής πλευράς της πίσω όψης της κορνίζας σας προς τα μέσα, προσέχοντας να "κοιτάζει" η πλευρά του ποδαριού, στην οποία είναι κολλημένα τα ξυλάκια, προς την εξωτερική πλευρά της πίσω όψης της κορνίζας και όχι αντίθετα. Διπλώστε τις μύτες απο τα διπλόκαρφα, ώστε να ενώσουν το ποδαράκι με την πίσω όψη της κορνίζας σας.

Τελειώνοντας, τοποθετήστε την φωτογραφία της επιλογής σας στην κορνίζα κι ενώστε την μπροστινή όψη της κορνίζας με την πίσω, περνώντας τα διπλόκαρφα απο τις σχισμές της πίσω όψης, απο την εσωτερική προς την εξωτερική πλευρά της και διπλώνοντάς τα, την κάθε μια απο τις δυο μύτες προς αντίθετη κατεύθηνση.

Η κορνίζα σας τώρα πια είναι εντελώς έτοιμη και μπορείτε να θαυμάσετε το αποτέλεσμα !!!!!

Πέρασα πάνω απο μια ώρα για να γράψω τις οδηγίες, γι΄αυτό ελπίζω να μην ξέχασα κάτι και να είναι απόλυτα σαφές οι οδηγίες μου ! Παρ΄όλ΄αυτά, αν κάτι είναι δυσνόητο θα χαρώ πολύ να σας βοηθίσω.

Με τον τρόπο που περιγράφω, έφτιαξα μια κορνίζα για τις κόρες μου, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.mwrakia.gr/smf/index.php?topic=1261.15

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση στις δημιουργίες σας, γιατί σε όποιον αρέσουν οι χειροτεχνίες, διασκεδάζει κατασκευάζοντάς τις, και καλή επιτυχία !!!!

 :-* :-* :-* :-* :-* :-*
 
« Τελευταία τροποποίηση: 02 Οκτ 2006, 03:01 Aπό Toula »