Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

Μωράκια

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!  (Αναγνώστηκε 33339 φορές)

Αποσυνδεδεμένος aglaia

  • Ικανοποιητικός Δημιουργός
  • **
  • Ωραία τα λες! 0
  • Άδραξε τη μέρα!
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« στις: 13 Νοε 2004, 19:01 »
Δοκίμασα 5 διαφορετικές συνταγές για τσουρέκι και παιδεύτηκα πολύ μέχρι να αποκτήσω - επιτέλους - την παρακάτω εκπληκτική συνταγή, η οποία έχει μετρημένα τα πάντα με την κάθε λεπτομέρεια, αλλά κυρίως έχει πολύ καλές οδηγίες. Η μόνη δική μου παρέμβαση στη συνταγή είναι το μέτρημα των αρωματικών και η διαίρεσή της στα δύο γιατί τα 3 κιλά αλεύρι είναι πάρα πολλά και πρέπει να έχει κανείς τουλάχιστον 6 μεγάλα ταψιά. Η συνταγή με 1,5 σχεδόν κιλά αλεύρι είναι καλή για 6-7 τσουρέκια, δηλαδή για τρία ταψιά.

Επισημαίνω ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες, το ζύμωμα πρέπει να γίνει μόνο με τον τρόπο που περιγράφεται, δηλαδή με αναδίπλωση της ζύμης. Αν ζυμώσετε κανονικά όπως το ψωμί, τα τσουρέκια θα αποκτήσουν την υφή του ψωμιού, ενώ θα πρέπει να είναι ινώδη, ανάλαφρα και απαλά.

Τσουρέκια Τζίνας

Υλικά

3/4 φλ. χλιαρό νερό (ή 180 ml)
120 g νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξηρή
1550 g αλεύρι Robin Hood
300 g βούτυρο
550 g ζάχαρη
6 αυγά (των 50 - 53 g το καθένα)
500 ml γάλα
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
10 καρποί κακουλέ καθαρισμένοι και κοπανισμένοι
½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.σ. ξύσμα εσπεριδοειδών


Για το γλάσο: 1 αυγό, 2 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. ζάχαρη,  τα χτυπάτε σε ένα φλιτζάνι και αλείφετε με αυτό το μίγμα τα τσουρέκια (η συνταγή από τον Τσελεμεντέ)

Αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα.



Εκτέλεση

Για να κάνετε επιτυχημένα αφράτα τσουρέκια υπάρχουν 2 μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα ζυμώσετε.

Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C, μόλις σβήσει η λυχνία του θερμοστάτη τον σβήνετε.

1. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε 120 g από το αλεύρι, ώστε να πετύχετε ένα πηκτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη στο σβηστό φούρνο να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min.
2. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι  και ανοίξτε μια τρύπα στη μέση.
3. Ζεστάνετε το γάλα μέχρι σχεδόν το σημείο βρασμού. Κατεβάστε το από τη φωτιά και διαλύστε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τα 300 g  της ζάχαρης και ανακατέψτε.
4. Ρίξτε το σχεδόν καυτό γάλα μέσα στην τρύπα του αλευριού και ανακατέψτε με ένα αναδευτήρι ενσωματώνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν αποκτήσετε ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνετε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύετε λίγο ακόμη.
5. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το σκεύος που ζεστάνατε το γάλα και βάλτε μέσα σε αυτό το βούτυρο να λιώσει. Το βάζετε στο μάτι που είναι ήδη ζεστό και αφήνετε το μάτι αναμμένο στο 1.
6. Χτυπάτε λίγο τα αυγά με την υπόλοιπη (250 g) ζάχαρη και τα προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε λίγο και ενσωματώνετε λίγο ακόμη αλεύρι.
7. Δουλέψτε το  μίγμα με τα δάχτυλα ή αρχικά με μία σπάτουλα και μετά με τα δάχτυλα, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Καθαρίστε καλά τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΤΕ ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ!
8. Πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη αν θέλετε να πετύχετε αφράτα και ινώδη τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και να κολυμπά ελαφρώς στο βούτυρο. Το  βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.
9. Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (στο χλιαρό και σβηστό φούρνο είναι ότι πρέπει) ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. (1-2h ανάλογα  με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Και τις δύο φορές που εκτέλεσα τη συνταγή η ζύμη είχε τριπλασιαστεί σε όγκο σε μία ακριβώς ώρα.
10. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε με αυτή πλεξίδες ή άλλα σχέδια. Τη χωρίζω σε κομμάτια των 110-130 g και πλάθω ένα κορδόνι πλεξούδας με το κάθε ένα.
11. Σκεπάστε και αφήστε να διπλασιασθεί σε όγκο για 30΄ περίπου (πάλι στο φούρνο).
12. Αλείψτε τα με το γλάσο που αναφέρω παραπάνω και πασπαλίστε τα με ασπρισμένα αμύγδαλα.
13. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C με αέρα, μόλις βάλετε μέσα το ταψί χαμηλώνετε στους 170ο C.Ψήστε για 15΄-20΄ανάλογα με το μέγεθος. Να μην παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν. Τα τσουρέκια των 450 περίπου γραμμαρίων τα ψήνω για 17΄.


Καλή Επιτυχία


Τη συνταγή την αφιερώνω στη Νατάσσα που με βοήθησε στη μελέτη της τσουρεκολογίας...  ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Νοε 2004, 19:04 Aπό aglaia »
Αγλαΐα Παπαδήμα
Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού & Γαλουχίας
(International Board Certified Lactation Consultant)

Αποσυνδεδεμένος aglaia

  • Ικανοποιητικός Δημιουργός
  • **
  • Ωραία τα λες! 0
  • Άδραξε τη μέρα!
Re: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #1 στις: 13 Νοε 2004, 19:10 »
Γεια σου Βάσω,

βλέπω έκανες αμέσως την κατηγορία για τα γλυκά ::)

Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία, ακριβείς αναλογίες και ακριβής εκτέλεση.

Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι όσες συνταγές δημοσιεύω είναι δοκιμασμένες και ιδιαίτερα ακριβείς τόσο στα υλικά όσο και στις οδηγίες.

Καλή επιτυχία! ;)
Αγλαΐα Παπαδήμα
Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού & Γαλουχίας
(International Board Certified Lactation Consultant)

Αποσυνδεδεμένος Ντόρις

  • Μωράκια Administrator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 69
  • Μες στα δύσκολα, εσύ να με κρατάς...
    • Confused
    • Μωράκια
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #2 στις: 04 Απρ 2011, 17:05 »
Μιας και πλησιάζει ο καιρός, έχετε εντοπίσει μια καλή συνταγή για τσουρέκια (ή αν δοκιμάσατε την παραπάνω) που να τα καταφέρατε;
Να το τολμήσω ή όχι φέτος; :Confused2: :Confused2: :drink_2: :drink_2: :drink_2:


Κάθε μέρα γίνε αυτό που πραγματικά ΕΙΣΑΙ!

Αποσυνδεδεμένος sealand

  • Πολύγραφος Δημιουργός
  • ****
  • Ωραία τα λες! 0
    • Sad
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #3 στις: 14 Απρ 2011, 16:04 »
ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!


Είσαι τρομερή.....

Η πιο σούπερ συνταγή που έχω δοκιμάσει....

Είναι πολύ απλά και εύκολα....

Σαν συμβουλή εχώ να πω: 1) Ετοιμάτε όλα τα υλικά μετριμένα σε πιατάκια και τη ζάχαρη χωρίστε την σε 300 και 200γρ. 
                                    2) Τα αυγά σπάστε τα σε πιάτο βαθύ να είναι έτοιμα (και σε θερμοκρασία δωματίου....)
                                     
                                    3) καλό είναι και ο νεροχύτης να είναι καθαρός .....πριν ξεκηνήσετε αν και δεν υπάρχουν πολλά άπλυτα αλλά θα βοηθήσει....
                                    4) Το αλεύρι το κοσκίνισα...

Σας τα συνηστώ ανεπιφύλακτα.....Εύγε ! στα κορίτσια της τσουρεκολογίας!!!!

Αποσυνδεδεμένος aglaia

  • Ικανοποιητικός Δημιουργός
  • **
  • Ωραία τα λες! 0
  • Άδραξε τη μέρα!
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #4 στις: 15 Μαι 2011, 19:43 »
Η συνταγή είναι πολυδοκιμασμένη και η επιτυχία σίγουρη.

Τα τσουρέκια παραμένουν νωπά και τρυφερά ακόμη και 4 μέρες μετά.

Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και πλάθεται οριακά, γι αυτό πρέπει να ζυγίσετε τα αυγά για να μην γίνει η ζύμη πιο μαλακή.
Είναι προτιμότερο να παραλείψετε ένα αυγό για να σας βγει το βάρος των αυγών κάτω από 300 γραμμάρια, παρά να ξεφύγει προς τα πάνω.

Αν θέλετε να τα γεμίσετε με μερέντα, νουτέλα ή δική σας γκανας σοκολάτας (άσπρης ή μαύρης), καλό είναι να μειώσετε τη ζάχαρη στα 300-400 γραμμάρια. Όταν ψηθούν τα τσουρέκια τα αφήνετε να κρυώσουν, τα τυλίγετε με μεμβράνη και αφού περάσουν τουλάχιστον 8 ώρες, μπορείτε να τα κόψετε και να τα γεμίσετε.

Τη γέμιση μπορείτε να τη βάλετε και μέσα στη ζύμη, αλλά τότε επηρεάζεται το φούσκωμα, οπότε η εκ των υστέρων γέμιση είναι καλύτερη ιδέα.
Αγλαΐα Παπαδήμα
Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού & Γαλουχίας
(International Board Certified Lactation Consultant)

Αποσυνδεδεμένος Ντόρις

  • Μωράκια Administrator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 69
  • Μες στα δύσκολα, εσύ να με κρατάς...
    • Confused
    • Μωράκια
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #5 στις: 15 Μαι 2011, 22:01 »
 :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:


Γεια σου Αγλαία. Χάρηκα πολύ που σε "ξαναείδα" μετά από τόσο καιρό. Ελπίζω να είστε καλά όλοι! ;D ;D :elefant:


Κάθε μέρα γίνε αυτό που πραγματικά ΕΙΣΑΙ!

Αποσυνδεδεμένος giwta_gew

  • Ολιγόγραφος Δημιουργός
  • *
  • Ωραία τα λες! 0
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #6 στις: 08 Απρ 2012, 15:31 »
καλησπερα!ξυπνησα σημερα με απιστευτη λαχταρα να κανω τα τσουρεκακια...αλλα καπου εκανα λαθος..ακολουθησα πιστα τα γραμμαρια των υλικων,αλλα οταν εριξα το καυτο γαλα στο αλευρι εγινε πολυ στεγνο κ κομπιασε ολο το μιγμα..εριξα μετα κ τα αυγα με τη ζαχαρη αλλα οι κομποι παρεμειναν...δεν τα παρατησα,εριξα κ το βουτυρο,το αφησα να φουσκωσει..3πλασιαστικεο ογκος του αλλα δεν μπορω να τα ζυμωσω.ειναι παρα πολυ μαλακια κ κολλαει στα χερια...τι μπορει να εκανα λαθος?θελω να επιχειρησω να τα φτιαξω παλι αυριο...σας ευχαριστω πολυ!! ;D

Αποσυνδεδεμένος Fairymoon

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 9
  • "Πόση ζωή μου δίνεις... να'ξερες μόνο..."
    • Angelic
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #7 στις: 26 Απρ 2013, 18:56 »
Ax παναγια μου να το επιχειρησω φετος ή θα κλαίω τα μηδαμινα ευρωπουλακια μου???? πωπωπω κολλημα ποτ εχω φαειιιι..... :adiaforos: :game :game :game


"Είσαι Νεράϊδα της Αυγής
  Η πιο όμορφη ολής της Γης
  Μ'ένα χαμόγελο μπορείς
 Τα Θαύματα να πεις....."

http://www.youtube.com/watch?v=kzVwlSRdrb0

Αποσυνδεδεμένος Ντόρις

  • Μωράκια Administrator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 69
  • Μες στα δύσκολα, εσύ να με κρατάς...
    • Confused
    • Μωράκια
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #8 στις: 26 Απρ 2013, 19:00 »
Εγώ φετος λεω να δοκιμασω τον αρτοπαρασκευαστή. Βαριεμαι τρομερα να κανω τσουρεκια στο χερι. Αν τα καταφερω να γλιτωσω το περισσότερο παιδεμα με τη βοηθεια του αρτοπαρασκευαστή σώθηκα. :SMum :SMum ::) ::) ::) ::) ::) ::)


Κάθε μέρα γίνε αυτό που πραγματικά ΕΙΣΑΙ!

Αποσυνδεδεμένος Fairymoon

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 9
  • "Πόση ζωή μου δίνεις... να'ξερες μόνο..."
    • Angelic
Απ: ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
« Απάντηση #9 στις: 27 Απρ 2013, 23:07 »
Ma afta dn theloun katholou zimoma giati ginontai sklira meta. Ektos kian ewei odigeies gia tsourekia...


"Είσαι Νεράϊδα της Αυγής
  Η πιο όμορφη ολής της Γης
  Μ'ένα χαμόγελο μπορείς
 Τα Θαύματα να πεις....."

http://www.youtube.com/watch?v=kzVwlSRdrb0