Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  (Αναγνώστηκε 118414 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Αλκυόνη

 • Πολυγραφότατος Δημιουργός
 • *****
Έτσι αναπτύσσεται το έμβρυο
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η ανάπτυξη του εμβρύου μήνα-μήνα:

1ος μήνας. Προς το τέλος του μήνα το έμβρυο είναι μικροσκοπικό, μικρότερο κι από κόκκο ρυζιού. Σύντομα ωστόσο θα αρχίσουν να σχηματίζονται ο νευρικός σωλήνας, η καρδιά, η πεπτική οδός, τα αισθητήρια όργανα και οι εκφύσεις των άκρων (ποδιών και χεριών).

2ος μήνας. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με ανθρώπινο πλάσμα, έχει μήκος περίπου 3 εκατοστά από το κεφάλι ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 10 γραμμάρια. Η καρδιά του χτυπάει, ενώ στα χέρια και τα πόδια του εμφανίζονται απαρχές δαχτύλων. Οι χόνδροι αρχίζουν να αντικαθιστώνται από οστά.

3ος μήνας. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο έχει μήκος 6-7,5 εκατοστά και βάρος περίπου 32 γραμμάρια. Το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό σύστημα λειτουργούν και το συκώτι παράγει χολή. Παρόλο που τα αναπαραγωγικά όργανα έχουν αναπτυχθεί, το φύλο είναι δύσκολο να διακριθεί.

4ος μήνας. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο έχει μήκος 10 εκατοστά, τρέφεται πια από τον πλακούντα και αναπτύσσει αντανακλαστικά όπως το πιπίλισμα. Εμφανίζονται εκφύσεις δοντιών, ενώ τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών διαγράφονται εμφανώς. Πλέον έχει ανθρώπινη όψη.

5ος μήνας. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο έχει μήκος 25 εκατοστά και γίνεται αισθητή η παρουσία του στη μητέρα του. Το σώμα του καλύπτεται από απαλό χνούδι, τα μαλλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται στο κεφάλι του και εμφανίζονται φρύδια και λευκές βλεφαρίδες. Το έμβρυο καλύπτεται τώρα από μια προστατευτική στρώση εμβρυονικού σμήγματος.

6ος μήνας
. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο έχει μήκος περίπου 32 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 800 γραμμάρια. Το δέρμα του είναι λεπτό και γυαλιστερό. Τα αποτυπώματα των δαχτύλων είναι εμφανή, ενώ τα βλέφαρά του αρχίζουν να ανοίγουν και να παρουσιάζονται τα μάτια του.

7ος μήνας. Στο τέλος του μήνα το έμβρυο ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό, με αποτέλεσμα ο όγκος του αμνιακού υγρού που γεμίζει τη μήτρα και η λειτουργία του πλακούντα να αρχίζουν να ελαττώνονται. Τώρα αρχίζει να εναποτίθεται λίπος στο έμβρυο. Μπορεί πλέον να πιπιλίζει το δάχτυλο του, να έχει λόξιγκα και να κλαίει, ενώ αντιλαμβάνεται τη γλυκιά και την ξινή γεύση.

8ος μήνας. Στο τέλος του μήνα έχει μήκος περίπου 45 εκατοστά και βάρος 2,5 κιλά. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι μεγάλη, ενώ το έμβρυο βλέπει και ακούει. Οι πνεύμονες είναι ακόμα ανώριμοι.

9ος μήνας. Στο μήκος του εμβρύου προστίθενται 5 εκατοστά και στο βάρος του 1 κιλό. Ένα μέσο μωρό έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος 3,5 κιλά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Οι πνεύμονες του είναι ώριμοι και, επειδή είναι πλέον περιορισμένο στη μήτρα, το έμβρυο μοιάζει λιγότερο δραστήριο.

Η πρώτη του κίνηση
Το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται μέσα στη μήτρα σας από την 7η εβδομάδα της ενδομήτριας ζωής του. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ μικρό κι έτσι οι κινήσεις του δεν φτάνουν μέχρι τα τοιχώματα της μήτρας ώστε να τις αισθανθείτε. Πρέπει λοιπόν να περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμη.

Τα περισσότερα μωράκια αρχίζουν να κάνουν κινήσεις που μπορεί να αντιληφθείτε συνήθως μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτά τα πρώτα σκιρτήματά του ονομάζονται «εμβρυϊκές κινήσεις». Έχετε όμως υπόψη ότι υπάρχει περίπτωση να μην αντιληφθείτε την κίνηση του μωρού στο διάστημα αυτό. Μπορεί να σας διαφεύγουν οι κινήσεις του λόγω της θέσης του, αν δηλαδή κλοτσάει προς τα μέσα αντί να κλοτσά προς τα έξω, ή επειδή εσείς κινείστε πολύ και έχετε κάποια έντονη δραστηριότητα οπότε δεν αισθάνεστε το μωρό.

Επίσης, κάποια μωράκια αποφασίζουν να κινηθούν όταν η μαμά τους κοιμάται. Σε μια δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη, συνήθως οι πρώτες κινήσεις του εμβρύου γίνονται νωρίτερα αντιληπτές από τη μέλλουσα μαμά γιατί είναι πιο έμπειρη και τις αναγνωρίζει ευκολότερα και, επιπλέον, οι μύες της μήτρας είναι πιο χαλαροί, γεγονός που τη διευκολύνει να νιώσει την κίνηση.

Μια ξεχωριστή αίσθηση
Αν ρωτήσετε 50 διαφορετικές γυναίκες σχετικά με το τι αισθάνθηκαν όταν αντιλήφθηκαν για πρώτη φορά το μωρό τους να κινείται, είναι πιθανόν να πάρετε 50 διαφορετικές απαντήσεις.

Οι εμβρυϊκές κινήσεις μοιάζουν με φτερούγισμα ή σαν την κίνηση ενός μικρού ψαριού μέσα στη χούφτα σας. Μεταξύ 24ης - 28ης εβδομάδας το έμβρυο περνά την πιο δραστήρια φάση της ενδομήτριας ζωής του, αλλά και πάλι είναι λίγες οι κινήσεις του που μπορείτε να νιώσετε. Κάποια στιγμή και καθώς περνούν οι εβδομάδες μπορεί να αισθανθείτε κινήσεις σε διάφορα σημεία της κοιλιάς σας. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κινήσεις των χεριών και των ποδιών του εμβρύου.

Όσο περνούν οι εβδομάδες η κίνηση αυτή γίνεται εντονότερη, με αποτέλεσμα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης να παίρνει τη μορφή κλοτσιάς. Προς το τέλος της κύησης κι όσο μεγαλώνει το έμβρυο λιγοστεύει ο χώρος στον οποίο μπορεί να κινηθεί, οπότε οι κινήσεις του γίνονται όλο και λιγότερες. Αυτήν την περίοδο ίσως αισθανθείτε ακόμη και πόνο κατά την κίνηση του μωρού σας. Αυτό οφείλεται στις συσπάσεις που κάνει η μήτρα καθώς ερεθίζεται από την κίνηση του εμβρύου, ενώ μπορεί το μεγάλο πλέον έμβρυο να πιέζει διάφορα όργανα όπως το ήπαρ, η χολή, η ουροδόχος κύστη.

Γιατί κλοτσάς, μωρό μου;
Αρκετές κινήσεις του εμβρύου είναι αυτόματες, αντανακλαστικές και δεν αποτελούν αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα. Άλλες φορές πάλι κινείται αντιδρώντας σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα ένας απότομος και δυνατός ήχος ή ένα τρυφερό χάδι στην κοιλιά σας.

Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι κινήσεις του είναι πιο έντονες όταν είστε ανήσυχη ή αγχωμένη, γιατί το μωρό μπορεί να αισθανθεί άβολα αφού όταν αγχώνεστε επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, συσπώνται οι μύες της μήτρας οπότε το επηρεάζουν και αυξάνονται οι παλμοί της καρδούλας του. Αλλά και όταν τρομάξετε ή συγχιστείτε, εκκρίνεται απότομα μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης στον οργανισμό σας με αποτέλεσμα η ουσία αυτή να δημιουργεί αναστάτωση και στο έμβρυο.

Από τα εγκεφαλικά κύτταρα (τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τα επίπεδα των ορμονών) εξαρτώνται οι συναισθηματικές αντιδράσεις που θα επιδείξει το μωρό αφού γεννηθεί και σε όλη τη ζωή του. Γι' αυτό σε όλη τη διάρκεια της κύησης φροντίστε να παραμένετε ψύχραιμες και να αποφεύγετε τις καταστάσεις που σας αγχώνουν. Αν εκνευριστείτε με κάτι, ακουμπήστε το χέρι σας στην κοιλιά και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με το μικρό σας. Έτσι θα ηρεμείτε κι εσείς κι αυτό μαζί σας.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Ιουλ 2009, 11:31 Aπό Vaso »
...ένα καλυβάκι, μια μικρούλα αυλή...για το παιδί! Τούτη ειν η ζωή μας, τιποτε αλλο


Αποσυνδεδεμένος melina1978

 • Ολιγόγραφος Δημιουργός
 • *
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #1 στις: 18 Μαι 2010, 18:53 »
Γεια σας σε όλους και σε όλες. Είμαι νέα εδώ και θα ήθελα να μου δώσετε κάποιες συμβουλές. όσο μπορείτε. Μετά από την 3η προσπάθεια εξωσωματικής τελικά κατάφερα να μείνω έγκυος και βρίσκομαι στην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. Σαν πρώτη φορά και μετά από αρκετή ταλαιπωρία έχω αρκετό άγχος και ανασφάλεια. Πείτε μου τις γνώμες σας....συνήθως πότε αρχίζει να φουσκώνει η κοιλιά, να φαίνεται η εγκυμοσύνη....πότε θα το ακούσω για πρώτη φορά....η αυχενική μου βγήκε εξαιρετική 1,4 και σε μία εβδομάδα κάνω και το A- test.

Αποσυνδεδεμένος silvia

 • Ικανοποιητικός Δημιουργός
 • **
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #2 στις: 18 Μαι 2010, 20:20 »
Συγχαρήτηρια Melina με το καλό να γεννηθεί το μωράκι σου :yeah:
Μην αγχώνεσαι όλα καλά θα πάνε!!!!


Αποσυνδεδεμένος ioannava

 • Σημαντικός Δημιουργός
 • ***
 • Σ'ευχαριστώ για τη κάθε στιγμή! Είσαι μοναδικός!
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #3 στις: 18 Μαι 2010, 22:04 »
Γειά σου Μελινάκι! Καλώς ήρθες! Σου εύχομαι να έχεις μια υπέροχη εγκυμοσύνη και μια ακόμη καλύτερη γέννα! Με το καλό!

Αποσυνδεδεμένος melina1978

 • Ολιγόγραφος Δημιουργός
 • *
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #4 στις: 19 Μαι 2010, 10:34 »
Καλημέρα κορίτσια, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τις ευχές σας. Ευτυχώς μέχρι τώρα όλα είναι καλά, μέχρι τον 3ο είχα ελάχιστες τάσεις για εμετό, αλλά μετά όλα καλά. Ελπίζω να φτάσω μέχρι το τέλος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τελικά σκέφτομαι ότι όσο δύσκολο ήταν να πιάσω το μωράκι μου με τις εξωσωματικές τόσο εύκολη εγκυμοσύνη θα έχω. Και πάλι σας ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος Ειρήνη

 • Διακεκριμένος Δημιουργός
 • *****
  • BlankΑποσυνδεδεμένος melina1978

 • Ολιγόγραφος Δημιουργός
 • *
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #6 στις: 19 Μαι 2010, 11:49 »
Ευχαριστώ Ειρήνη. Εγώ πάντως κάτι νιώθω στην κοιλιά μου αλλά δεν καταλαβαίνω αν είναι το μωρό ή κάτι άλλο. Είναι και το πρώτο βλέπεις. Πάντως από φούσκωμα τίποτα ακόμα. Τη μία βλέπω την κοιλιά λίγο πιο φουσκωτή αλλά τα πρωινά τίποτα

Αποσυνδεδεμένος Ελιζώ

 • Διακεκριμένος Δημιουργός
 • *****
 • Να μ' αγαπάς με τα λάθη μου όλα στη σειρά....
  • http://mammael.blogspot.com
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #7 στις: 19 Μαι 2010, 12:10 »
Καλωσόρισες Μελίνα :Κ:
Μια υπέροχη εγκυμοσύνη εύχομαι!!!
Είναι νωρίς ακόμα για να νιώσεις το μωράκι σου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινείται.
Συνήθως στην πρώτη εγκυμοσύνη το μωρό το αισθάνεται η μητέρα μετά την 18-19 εβδομάδα!!!
Σε λίγες εβδομάδες θα μας λες ότι κατάλαβες τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού!!! :-* :-*
Είναι τόσο σημαντικό να κάνεις κάποιον ευτυχισμένο.....

Ξεκίνα από τον εαυτό σου!

Αποσυνδεδεμένος melina1978

 • Ολιγόγραφος Δημιουργός
 • *
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #8 στις: 19 Μαι 2010, 12:16 »
Ευχαριστώ Ελιζώ. Σίγουρα θα σας γράψω τα ευχάριστα νέα.

Αποσυνδεδεμένος Greg

 • Ολιγόγραφος Δημιουργός
 • *
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #9 στις: 24 Νοε 2011, 20:33 »
Gia sas!!! :n:ime kai gw nea edw. ithela na rotisw an sas sinevike kai sas kati paromoio.ime sto telos tis 16 ebdomadas stin proti mou egkimosini kai prin mia evdomada akrivos eniosa kati san fterougisma kai sinexistike gia tis epomenes 2 meres. meta omos tipota :(. ine logiko afto?kapies mou lene oti isws na klotsaei tin ora pou kimame i pou doulevw kai na min to niothw.omos alles mou lene oti otan xaplonis tin nixta kai ise iremi klotsai..den niothw pleon afto pou eniosa prin mia evdomada kai arxisa kai anisixw.pite mou kai sis tin gnomi sas!!!


Για σας!!! :η:είμαι και γω νέα εδώ. ήθελα να ρωτήσω αν σας συνέβηκε και σας κάτι paromoio.ime στο τέλος τις 16 εβδομάδας στην πρώτη μου εγκυμοσύνη και πριν μια εβδομάδα ακριβώς ένιωσα κάτι σαν φτερούγισμα και συνεχίστηκε για τις επόμενες 2 μέρες. μετά όμως τίποτα :(. είναι λογικό αυτό?κάποιες μου λένε ότι ίσως να κλοτσάει την ώρα που κοιμάμαι η που δουλεύω και να μην το νιώθω.όμως άλλες μου λένε ότι όταν ξαπλώνεις την νύχτα και είσαι ήρεμη κλοτσάει..δεν νιώθω πλέον αυτό που ένιωσα πριν μια εβδομάδα και άρχισα και ανησυχώ.πείτε μου και sis την γνώμη σας!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Νοε 2011, 22:28 Aπό admin V »

Αποσυνδεδεμένος amazon

 • Μωράκια Administrator
 • Διακεκριμένος Δημιουργός
 • *****
 • Μες στα δύσκολα, εγώ να με κρατώ!
  • Blank
  • Μωράκια
Απ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
« Απάντηση #10 στις: 24 Νοε 2011, 22:35 »
Καλησπέρα και καλώς ήρθες!

Είμαι σίγουρη ότι δε χρειαζεται να ανησυχείς. Στην εβδομαδα που είσαι το μωρό έχει παρα πολύ χώρο να κινείται στον αμνιακό σάκο χωρίς να το καταλαβαίνουμε απαραίτητα!!

Στην αρχή μπορεί να αντιληφθείς το μωρό όμως μπορεί να περασουν και πολλές μέρες μέχρι να το ξανακαταλαβεις. Αυτό δε σημαίνει ότι κατι δεν παει καλά.  Είναι αναμενόμενο να νιωθεις το μωρό καθε μερα σε πολύ προχωρημενη εγκυμοσύνη, πχ 8 μηνών, γιατί εκεί πια θα ειναι πολυ μεγάλο οπότε επιβαλλεται να το νιωθεις τουλαχιστο 1 φορά τη μερα.

Εξάλλου στο να αντιλαμβανομαστε την κινηση του μωρού σε αυτή την εβδομάδα έχει να κανει και με άλλους παράγοντες όπως η ιδιοσυγκρασία του μωρού και η κούρασή μας.
Συνήθως τα μωρά νανουρίζονται με τη δική μας κίνηση αλλά αντιθετα ξυπνάνε και κινούνται περισσότερο την νύχτα όταν εμείς ηρεμούμε.
Επίσης όλα τα μωρά δεν κινούνται το ίδιο απλά για λόγους ιδιοσυγκρασίας θα έλεγα. Πχ το γιο μου έκανα αμαν να τον καταλαβω και μαλιστα σε προχωρημενη εγκυμοσύνη  και πολλές φορές είχα παει εκτάκτως για ελεγχο στην κλινική για να τον ακουσουμε.

Αντίθετα η κόρη μου από πολυ νωρίς 5-6 μηνων μου έδινε πολλές και δυνατές κλωτσιές συνεχώς τόσο που να πονάω και να κουραζομαι πολύ.

Συμπερασματικά θα έλεγα ότι εφόσον πας στο γιατρό καθε 3 εβδομάδες περιπου για έλεγχο και όλα πανε καλά, δεν έχεις λόγο να ανησυχείς.

Θα ήθελα να σου ακομη να ριξεις μια ματιά στους κανονες του φορουμ γιατί απαγορεύονται τα αγγλικά, εντονα ή κεφαλαία επειδή ειναι δυσανάγνωστα. Μπορείς να μας συστηθείς σε άλλη κατηγορία θεματων για να γνωριστουμε καλύτερα.

Είμαι η Βάσω ένας εκ των δυο διαχειριστών του φόρουμ. Καλώς ήρθες και καλό βράδυ. :wlc: :wlc: :wlc: :wlc:
Ποιός πραγματικά ΕΙΣΑΙ;

Βρες το και ΝΑ ΕΙΣΑΙ!