Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

Μωράκια

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ  (Αναγνώστηκε 9067 φορές)

Αποσυνδεδεμένος zeka

  • Μωράκια Moderator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 37
    • Busy
Αυτόν τον τρόπο ανοίγματος φύλλου τον έκανε η μαμά μου και σχεδόν όλες οι νοικοκυρές στη Βόρεια Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο η πίτα γίνεται πάντα πετυχημένη και φαίνεται σα να έχεις ανοίξει δεκαεπτά φύλλα για επάνω και άλλα τόσα για κάτω.
Λοιπόν  θα σας γράψω συνταγή για τη ζύμη. Μπορείτε όμως να κάνετε όποια συνταγή έχετε δοκιμασμένη. Βγαίνει με όλες τις συνταγές.
500 γρ. αλεύρι Μάνα κίτρινο (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
1 μπρίκι νερό χλιαρό (ισως και λίγο παραπάνω)
1 κ.σ. ξύδι
λίγο αλάτι
3 κ.σ. λάδι

Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη μαλακιά αρκετά ώστε να πλάθεται και να ανοίγει φύλλο.
Την αφήνετε στην άκρη για μισή ώρα ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγει εύκολα το φύλλο.
Την χωρίζετε στη μέση. Ανοίγετε ένα μεγάλο φύλλο (το πάχος δε μας ενδιαφέρει). Βάζετε ένα πιάτο του γλυκού στη μέση και χαράζετε ένα κύκλο. Βάζετε ένα μεγαλύτερο πιάτο και χαράζετε ένα άλλο κύκλο. Χαράζετε και ακτίνες μέχρι την αρχή του μικρότερου κύκλου. Προσοχή δεν κάνετε ακτίνες στο μικρότερο κύκλο που είναι στη μέση. Ετσι έχετε κομματάκια ζύμης εξω από το μεγαλύτερο κύκλο και μέσα . Λαδώνετε τη ζύμη καλά, μπορείτε να βάλετε ανακατεμένο λάδι με βιτάμ γίνεται καλύτερη. Παίρνετε ένα κομματάκι ζύμη από το εξωτερικό μέρος και το βάζετε πάνω στο εσωτερικό κύκλο.  Το λαδώνετε από την κάτω μεριά που δεν έχει λαδωθεί πριν. Το ίδιο κάνετε με όλα τα εξω κομματάκια ζύμης προσέχοντας να λαδώνετε πάντα την κάτω μεριά. Τα βάζετε με άλλα λόγια το ένα πάνω στο άλλο και όλα πάνω από τον κεντρικό κύκλο. Αφού τελειώσετε με τα έξω κομματια ζύμης προχωράτε στα μέσα που είναι ανάμεσα στον μεγάλο κύκλο που είχατε χαράξει και στον μικρό που εχει όλα τα κομματάκια ζύμης επάνω του. Μόλις τελειώσουν παίρνετε ένα κομμάτι ζελατίνα και βάζετε τη ζύμη σας μέσα λαδώνοντας και την κάτω μεριά του εσ.κύκλου που δεν έχει λαδωθεί. Διπλώνετε τη ζελατίνη και το βάζετε στο ψυγείο. Το ίδιο κάνετε και με το άλλο κομμάτι ζύμης.
Το αφήνετε από μισή ώρα μέχρι όσο θέλετε στο ψυγείο. Οσο περισσότερο τόσο καλύτερα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση και μετά παίρνετε ένα κομμάτι της ζύμης, το ανοίγετε σε φύλλο και το στρώνετε σε βουτυρωμένη λαδόκολλα στο ταψί σας. Μετά γέμιση και ανοίγετε και το άλλο κομμάτι ζύμης. Ψήνετε και όταν κόψετε την πίτα θα δείτε να έχουν σχηματιστεί μικρές στρώσεις από φύλλα ... όλοι θα λένε ότι κάνατε πολύ δουλειά ενώ στην ουσία είναι πολύ εύκολο.
Μπορεί να σας φαίνεται χρονοβόρο αλλά δεν είναι. Γίνεται πολύ πολύ εύκολα.



Ζηνοβία 11 ετών
Ειρήνη- Ραφαέλα 10 ετών
Κοραλία 6 ετών
Αριάδνη 4 ετών

Συνδεδεμένος mamamaria

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 56
    • Blank
Απ: ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
« Απάντηση #1 στις: 14 Απρ 2009, 14:33 »
Νανσούλα, ευχαριστούμε πολύ. Όταν θα πάρω ... σύνταξη μπορεί να σκεφτώ να το κάνω!!!! Χε, χε, χε