Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε κάνοντας κλικ εδώ... Η εγγραφή είναι εντελώς δωρεάν και επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση του φόρουμ

Μωράκια

 
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.


Αποστολέας Θέμα: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.  (Αναγνώστηκε 14131 φορές)

Αποσυνδεδεμένος mamamaria

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 52
    • Blank
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #15 στις: 22 Οκτ 2011, 00:02 »
Βρε κορίτσια, μήπως μπορείτε να μου πείτε πόσα γραμμάρια είναι το φαρινάπ; Γιατί εδώ που είμαι δεν έχει μικρές συσκευασίες αλεύρι, μόνο μεγάλες. Έκανα το ψωμί δυο φορές και υπολόγισα το αλεύρι με το .... μάτι που έλεγε κι η μανούλα μου, και μου βγήκε τέλειο, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου πόσο έβαλα και δεν αντέχω πάλι να το κάνω με το μάτι και να έχω αγωνία μέχρι να βγει από τον φούρνο, αν το πέτυχα ή όχι στη δόση!!!! Μόνο τα γραμμάρια του αλευριού θέλω! (Ευτυχώς την μπύρα την έχουν σε κουτάκι, οπότε δεν χρειάζομαι .... μάτι...  :fofl: :fofl: :fofl: :fofl:)

Αποσυνδεδεμένος Spourgiti

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 10
  • να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #16 στις: 22 Οκτ 2011, 13:04 »
Το μικρό πακετάκι φαριν απ είναι μισό κιλό! ;-)

Αποσυνδεδεμένος mamamaria

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 52
    • Blank
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #17 στις: 22 Οκτ 2011, 18:57 »
Το μικρό πακετάκι φαριν απ είναι μισό κιλό! ;-)

 :euxaristo: :euxaristo: :euxaristo: :euxaristo:

Αποσυνδεδεμένος zeka

  • Μωράκια Moderator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 37
    • Busy
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #18 στις: 14 Ιαν 2012, 22:30 »
Ηθελα πολύ καιρό να το γραψω αλλά όλο το ξεχνούσα. Μπορείτε αν φοβάστε για τα παιδιά, να βάλετε μπύρα χωρίς αλκοόλ. Θα έχετε όλες τις ιδιότητες της μπύρας που θα βοηθά το αλεύρι να φουσκώσει, χωρίς το αλκοόλ.



Ζηνοβία 10 ετών
Ειρήνη- Ραφαέλα 9 ετών
Κοραλία 5 ετών
Αριάδνη 3 ετών

Αποσυνδεδεμένος LENA

  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 20
  • Να σε βλέπω να γελάς!
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #19 στις: 14 Ιαν 2012, 22:52 »
Να ρωτησω κι εγω κατι γενικα,το αλκοολ που βαζουμε σε γλυκα και φαγητα δεν εξατμιζεται απο τη θερμοτητα;;;


Αποσυνδεδεμένος zeka

  • Μωράκια Moderator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 37
    • Busy
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #20 στις: 14 Ιαν 2012, 23:29 »
Εξατμίζεται πάνω από την κατσαρόλα την ανοιχτή ή το τηγάνι όταν το ρίχνεις, εκεί εξατμίζεται η αλκοόλη και μένει μόνο η γεύση. Στο ψωμί πώς να εξατμιστεί;



Ζηνοβία 10 ετών
Ειρήνη- Ραφαέλα 9 ετών
Κοραλία 5 ετών
Αριάδνη 3 ετών

Αποσυνδεδεμένος Ντόρις

  • Μωράκια Administrator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 59
  • Μες στα δύσκολα, εσύ να με κρατάς...
    • Smart
    • Μωράκια
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #21 στις: 15 Ιαν 2012, 08:52 »
Εγώ θελω να ρωτήσω κατι αλλο.
Μου βγαινει σκληρό ρε παιδιά απ εξω. Μεσα ειναι πολύ νοστιμο αλλα απ' εξω ειναι σκληρό και τα παιδιά δεν το τρωνε. Καποια μου ειπε να το ζυμωνω μια φορά, να το αφήνω να φουσκωσει, μετα το ξαναζυμωνω, μετα φουσκωνει και μετά φουρνο.
Εσείς τι λετε;


Κάθε μέρα γίνε αυτό που πραγματικά ΕΙΣΑΙ!

Αποσυνδεδεμένος zeka

  • Μωράκια Moderator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 37
    • Busy
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #22 στις: 15 Ιαν 2012, 10:41 »
Εβαλες ταψάκι με νερό μέσα στο φούρνο όταν το έβαλες να ψηθεί; Το ψωμί θέλει υγρασία. Βάζεις ένα ταψάκι στον πάτο του φούρνου με βραστο νερό και μετά τοποθετείς τη φόρμα με το ψωμί. Στην επιφάνεια δε του ψωμιού θα βάλεις με το χέρι σου λίγο νεράκι . Για κάνε κι αυτό....



Ζηνοβία 10 ετών
Ειρήνη- Ραφαέλα 9 ετών
Κοραλία 5 ετών
Αριάδνη 3 ετών

Αποσυνδεδεμένος Ντόρις

  • Μωράκια Administrator
  • Διακεκριμένος Δημιουργός
  • *****
  • Ωραία τα λες! 59
  • Μες στα δύσκολα, εσύ να με κρατάς...
    • Smart
    • Μωράκια
Απ: ΕΥΚΟΛΟ κ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΩΜΙ - ζύμη για ελιόψωμο.
« Απάντηση #23 στις: 16 Ιαν 2012, 10:27 »
ΝΕΑ-ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΨΩΜΙ , ΕΛΙΟΨΩΜΟ, ΤΥΡΟΨΩΜΟ.

Χθες αλλαξα τη συνταγή  και πήρα ως αποτελεσμα πολύ καλύτερα και μαλακά ψωμάκια.

Υλικά:
1/2  κιλού σκληρό αλεύρι
1/2 κιλού μαλακό αλεύρι
2 σακουλάκια μπεικιν παουντερ
2 σακουλάκια μικρά του σουπερ μαρκετ ξηρή μαγιά
1 κουτί μπύρα
1 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας λάδι.

Μέσα σε μπωλάκι μεταλλικό έβαλα νερό και το έβαλα μέσα στο φούρνο.
Εριξα όλα τα υλικά και ζύμωσα το ζυμάρι. Εριξα και ελάχιστο νερό μέχρι να φτασω σε σημείο να μην κολλαει στα χέρια μου.
Αφησα το ζυμάρι 1-2 ώρες μέσα στο μεταλλικό μπωλ σκεπασμένο με διαφανή μεμβρανη κοντά σε ζεστό μέρος.
2 ώρες μετά ήταν φουσκωμένο και πολυ πιο μαλακό από ότι το άφησα.
Το ξαναζύμωσα για 5 λεπτά και το ξαναφησα στο μπωλ όπως ακριβώς και πριν για 1 ώρα ακομη.
Επειτα τα αλειψα με νερό και τα έβαλα σε ρηχό ταψί χωρίς πλαινά πανω σε λαδόκολλα.

Ρύθμισα την κουζίνα στους 180 βαθμούς, αέρα και έψησα για 25 λεπτά.

Τα εβγαλα αμεσως από την κουζίνα μετά τα 25 λεπτά και τα έβαλα σε ένα γυαλινο μπωλ σκεπασμενο ώστε να κρατήσουν την υγρασία και να μείνουν μαλακά.

Εγιναν νοστιμα και μαλακά. Τα παιδιά τα έφαγαν χωρίς να γκρινιάζουν ότι ειναι σκληρά και δεν μπορούν να τα φάνε.

Μέσα στα ψωμάκια , αφού τελειωσα με το ζύμωμα , πριν τα βαλω στο φούρνο, έβαζα μέσα κομματάκια ελιας ή φέτα ή αναμεικτα.


Καλή όρεξη! ;) ::)


Κάθε μέρα γίνε αυτό που πραγματικά ΕΙΣΑΙ!